Sarmizegetusa Regia, mai accesibilă ca niciodată: cetatea dacică, „la un click distanță”, ca în străinătate

de: Iulia Kelt
01 03. 2023

Cetatea dacică Sarmizegetusa Regia, aflată în Munţii Orăştiei, are șanse reale să-și crească numărul de turiști, anul acesta, mai ales din rândul celor ce „mănâncă istorie pe pâine”.

Practic, vorbim despre o nouă aplicație ce are ca scop să îi ajute pe turiști să afle informații suplimentare, în detaliu, despre cetatea Sarmizegetusa Regia.

Aplicația va avea, de asemenea, o funcție interesantă care le va permite curioșilor să vadă inclusiv cum arătau unele piese antice, cu ajutorul reconstituirii.

Exploring Dacia este un proiect inedit care are în spate ore de muncă, reuning laolaltă specialiști din diverse domenii de activitate, de la istorie până la informatică.

Cum funcționează

Pentru a afla tot ceea ce te interesează în legătură cu Sarmizegetusa Regia, trebuie să accesezi un cod QR, potrivit declarațiilor lui Alin Henț, inspector de specialitate în cadrul Direcției de Administrare a Monumentelor Istorice Hunedoara.

„Trăim cu toții în era digitală sau mare parte dintre noi. Turiștii care vor vizita Sarmizegetusa Regia vor descoperi mai multe detalii despre monument cu ajutorul unei aplicații, o aplicație disponibilă pe telefoanele mobile, pe tabletă sau pe orice dispozitiv inteligent.

Vor descoperi mai multe informații despre monumentele din zona sacră, de la Grădiștea de Munte sau Sarmizegetusa Regia, precum și o serie de artefacte digitizate și scanate de către colegii noștri de la Universitatea Tehnică din Cluj”, a declarat Alin Henț, potrivit g4media.ro.

„Consiliul Județean, administratorul acestui sit pune la dispoziția tuturor informații necesare pentru a cunoaște mai bine edificiile de cult și pentru a vizualiza artefactele care au fost descoperite aici, în Sarmizegetusa Regia.

Este la îndemâna tuturor ca să poată observa aceste detalii, aceste artefacte pe care specialiștii le-au scanat și le-au transpus în imagini tridimensionale”, a declarat, la rândul său, Radu Barb, directorul Direcției de Administrare a Monumentelor Istorice Hunedoara și beneficiarul acestui proiect, potrivit sursei citate anterior.

În definitiv, proiectul Exploring Dacia vrea să crească vizibilitatea monumentului istoric menționat anterior, vrând, totodată, să se alinieze normelor momentului, folosite în alte țări ale lumii deja de ceva vreme.